Sosyal medya güvenlik riskleri

Sosyal Medya Hesaplarını Güvende Tutmanın Yolları

Kişisel markamız ve bilinirliğimiz her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Kişisel markamızı oluşturmanın en önemli yolu ise sosyal medya hesaplarından geçiyor. We Are Social ekibinin yayınladığı 2017 yılı raporuna göre 48 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı var. Günlük 3 saatimizi ise sosyal medya hesaplarımızda geçiriyoruz. En çok zamanı %57 ile Youtube’da harcarken zamanımızın  %56’sını Facebook ve %45’ini ise Instagram’da harcıyoruz. 48 milyonun %87’si her gün düzenli olarak internete giriyor ve sosyal medya harici 3 saat 45 dakikasını internette geçiriyor. Yani toplama baktığımızda 6 saat 46 dakikalık internet tüketimi karşımıza çıkıyor.

Sosyal medya güvenliği her zamankinden daha önemli

Tüm bu kullanım oranları insanların ve şirketlerin bilgilerine eşi görülmemiş bir erişim sağlandığını da gösteriyor. Bu durum elbette kötü niyetli bilgisayar saldırganlarının ve dolandırıcıların da dikkatini çekiyor. Sosyal medya hesaplarımızı güvenli tutmak, artık akşam olduğunda evimizin perdelerini kapatmak gibi bir görev hâline gelmiş durumda. En yaygın güvenlik tehditlerine karşı önlemler almamız gerekmekte. Peki en yaygın risk faktörleri ve alınması gereken önlemler neler?

Sosyal medya güvenlik riskleri

Kullanılmayan Hesaplar

Günün birinde kullanabilirim diye açtığınız bir hesabınızın olduğunu düşünün. Çok güvenli olmayan bir parola belirlemiş veya bu parolayı bir yere not etmiş olabilirsiniz. Ancak kullanmıyor olsanız dahi kötü niyetli kişiler bu hesaplarınıza göz dikebilirler. Sizin adınıza söz konusu bu sosyal ağda paylaşımlar yapabilir, arkadaşlarınızdan sizin adınıza taleplerde bulunabilirler.

Kullanmadığınız hesaplar için de güvenli bir parola belirlemek, çift adımlı doğrulamayı açmak yapacağınız ilk işlem olmalı. Ya da hiçbir zaman kullanmayacağınızı düşünüyorsanız hesabı kapatmak da iyi bir seçenek.

İnsan hatası

Herkes hata yapar. Günümüzde hayatlarımızın ne kadar yoğun olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bir kişinin yanlışlıkla çevrimiçi tehditlere maruz kalması çok kolay. Küresel Bilgi Güvenliği Araştırmasına katılanların %77’si, dikkatsiz bir kullanıcının siber güvenlik tehdidinin en olası kaynağı olduğunu ortaya koyuyor.

Yanlış bağlantıya tıklamak veya yanlış bir dosyayı indirmek kadar basit bir şey hasara yol açabilir.

Üçüncü parti uygulamalar

Otel, kafe gibi halka açık noktalarda internete bağlanmak istediğinizde sizden sosyal medya hesaplarınızla giriş yapmanızı isteyebilir. Bu özellik başlangıçta büyük bir kolaylık gibi görünse de bir kullanıcı adı ve parola sormadığı, cep telefonu doğrulaması yapmadığı için güvenli değil. Bu nedenle üçüncü parti uygulamaları dediğimiz bu tarz uygulamaların sosyal medya hesaplarınızda nelere ulaşabildiğine mutlaka dikkatli bir şekilde bakmalısınız.

Söz gelimi bu yazıyı yazmak için oturduğum kafede internet bağlantısı için sistem benden Twitter ya da Facebook hesabımla giriş yapmamı istedi. Facebook’u seçerek devam ettiğimde bu halka açık kablosuz ağ Facebook’ta belirttiğim ad soyad, doğum tarihi ve Facebook arkadaşlarımın bilgilerini alacağını söyledi. İzin vermediğimde bu ağdan yararlanamayacak olsam da kişisel bilgilerimi paylaşmamayı tercih ettim. Tercih sizin.

Olta saldırıları ve dolandırıcılığı

Kimlik avı dolandırıcılığı ya da oltalama olarak geçen saldırılar son dönemde sıkça karşılaştığımız saldırı yöntemlerinden biri. Twitter ya da Facebook hesabınıza gönderilen bir özel mesajda “sosyal medya hesap şifrenizi yeniden girmeniz” gerektiği söyleniyor ve bir bağlantıya yönlendiriliyorsunuz. Bağlantıya tıkladığınızda açtığınız sayfanın ara yüzü resmi bir sayfa gibi görünse de aslında öyle değil. Bu sayfadaki form kişisel bilgilerinizi (kişisel verileriniz, banka bilgileriniz, parolalarınız gibi) teslim etmeye yönlendirmek için kullanılıyor olabilir.

Kötü amaçlı yazılımlar (Malware’ler)

Bilgisayar saldırganları sosyal medyada gün geçtikçe daha sofistike hâle geliyor. Saldırganlar, Kylie Jenner ve Mark Zuckerberg’e kadar çok sayıda ünlü kişinin Twitter hesaplarına eriştiler. Bilgisayarlarınıza bulaşabilecek virüs ya da malware ile klavyenizde yazdığınız tüm yazıların (buna parolalarınız da dahil) bir kopyasının saldırganların e-posta adreslerine gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Bu durumda kurtulmanın en iyi yolu bilgisayarınızda güncel bir anti-virüs programı kullanmaktır.