Sosyal medya yönetimi; sosyal medya sayfa ve hesaplarının nasıl kullanılması gerektiğini, bu süreçte hangi yolların izleneceğini, acil durumlarda hangi yöntemlerin kullanılacağını, marka yönetiminin nasıl yapılması gerektiğini ve tüm bunların koordineli bir şekilde yönetilmesi gibi tüm durumlara verilen genel addır. Günümüz teknolojisinde birçok işlevi ve güçlü bir yeri olan sosyal medya, en önemli pazarlama stratejilerinden biri olarak da kabul edilebilir. Bu nedenle sosyal medya yönetiminin önemi gün geçtikçe artmaktadır.

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal medya yönetimi yapılırken dikkat edilecek birçok husus vardır. Bunlar;

  1. Hedef Kitle Belirleme: Sosyal Medya Yönetimi’nin en önemli unsuru hedef kitle belirleme mekanizmasıdır. Belirlediğiniz kitlenizin yaş aralığını, cinsiyetini, ilgi alanlarını ve nelerden hoşlandıklarını bilmelisiniz. Hatta basit anketler yaparak ayrıntılı bilgiler de edinebilirsiniz. Böylelikle sosyal medya paylaşımlarınızla hedef kitlenizin ilgisini daha çok çeken gönderiler paylaşabilirsiniz. Hedef kitlenizi özel hissettirebilmek adına doğum günlerini kutlayabilir, özel günlerde hediye indirimler ve kuponlar gönderebilirsiniz.

  1. İçerik Yönetimi: Kaliteli bir sosyal medya yönetimi markanızın, arama motorlarında üst sıralarda çıkmasına da büyük ölçüde yardımcı olur. Bunu başarabilmek için içeriklerinizin özgün ve anlaşılır bir biçimde olması gerekmektedir. İçerik yönetimi, sosyal medya yönetmenin en temel taşlarından biridir. İçeriklerinizi belirlerken hedef kitlenizin dikkatini çekecek gönderileri tercih etmeli ve bunu anlaşılır olarak anlatmayı hedeflemelisiniz. Böylelikle hedef kitlenize daha çabuk ulaşmış olursunuz. 
  2.  
  3. Rakip Analizi: Sosyal Medya Yönetiminin bir diğer unsuru olan rakip analizi, rekabet açısından çok önemlidir. Rakiplerinizin güncel hareketlerini takip ederek, onların gönderilerinden daha baskın içerikler paylaşmalısınız. Sosyal Medyanızı her zaman rakiplerinizden daha aktif kullanmalı ve bunları doğru içeriklerle desteklemelisiniz.
     
  4. Reklam Yönetimi: İnternet reklamları gün geçtikçe daha çok kullanılmaktadır. Web sitenizde, arama motoru reklamları kullanmanız dışında, sosyal medya hesaplarınızdan da içeriklerinizi reklam vererek daha fazla hedef kitleye ulaştırmanız mümkündür. Bu sayede daha fazla hedefe ulaşıp, amacınıza daha çabuk ulaşabilirsiniz.
     
  5.  Analytics: Sosyal medyada yapılan paylaşımların hedefine ulaşıp ulaşmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Günlük, haftalık ve aylık raporlar alıp, bu raporlara göre strateji değiştirmek, başka alternatifler düşünmek ve reklam bütçenizi artırmanız gerekebilir. Bu sayede daha kaliteli bir sosyal medya yönetimi yapmış olursunuz.